Olivier Vroom
Welkom op mijn blog! Ik post hier af en toe over boeken, podcasts en andere willekeurige onderwerpen die ik interessant vind. Heb je een suggestie waar ik over kan schrijven? Stuur me een bericht via LinkedIn!
Hotjar.com is een tool die ik gebruik om te zien hoe mensen omgaan met mijn websites. Het registreert hoe lang ze op elke pagina blijven en waar ze klikken. Het registreert ook waar ze hun muis bewegen, zelfs als ze nergens op klikken! Maak je geen zorgen, het is wel anoniem. Verder kun je met Hotjar ook feedback vragen van gebruikers. Ik heb Hotjar gebruikt om mijn website shareableURL.com gebruiksvriendelijker te maken. Door Hotjar merkte ik dat gebruikers de startpagina heel verwarrend vonden. Ik zag ze bijvoorbeeld heen en weer bewegen met de muis zonder te klikken. Dit werd bevestigd door gesprekken te voeren met gebruikers, die zeiden dat de pagina overweldigend was door de hoeveelheid informatie en opties. In eerste instantie zag het er zo uit....
Na wat experimenten en veranderingen ziet het er zo uit, en vinden gebruikers het makkelijker en soepeler te gebruiken:
Om het te kunnen gebruiken moet je je aanmelden op Hotjar.com, waar je een blok code ontvangt dat je kunt embedden in de code van je website.
Als je beter inzicht wil krijgen in hoe gebruikers je website gebruiken, raad ik het zeker aan om Hotjar.com te proberen!
Als je graag links wil verkorten, ga dan ook eens kijken op mijn website ShareableURL.com!
Wat is Codewars.com en waarom raad ik het aan?
Ik gebruik codewars.com om op een leuke en uitdagende manier mijn kennis over programmeren en programmeertalen te blijven uitbreiden. Codewars is een educatieve gemeenschap voor programmeurs, waar je jezelf kunt trainen door verschillende uitdagingen (ook wel "challenges" of "kata's" genoemd) op te lossen. De uitdagingen worden door de gemeenschap aangemaakt en zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Nadat je een challenge hebt opgelost, kun je jouw oplossing vergelijken met de oplossingen van andere programmeurs. Het is indrukwekkend om te zien hoe verschillende mensen dezelfde challenge op hun eigen creatieve en unieke manier oplossen. Je kunt mijn account zien, en hoe ik verschillende challenges heb opgelost door hier te klikken: codewars.com/users/oliviervroom/. codewars.com/users/oliviervroom/.
Hier is een voorbeeld, probeer het eerst zelf op te lossen voordat je naar het antwoord kijkt:
For this challenge you need to create a simple SELECT statement that will return all columns from the products table, and join to the companies table so that you can return the company name.
products table schema:
id, name, isbn, company_id, price
companies table schema:
id, name You should return all product fields as well as the company name as "company_name".
Antwoord:
SELECT products.*, companies.name AS company_name
FROM products
JOIN companies ON company_id=companies.id;
Start opleiding bij Calco
Ik ben deze woensdag, samen met 24 andere nieuwe collega's begonnen bij Calco! Calco is een bedrijf dat mensen zonder IT achtergrond opleidt tot IT professionals. De eerste 3 dagen bestonden met name uit kennismaking en het doen van verschillende soorten oefeningen. Sommige oefeningen waren technisch van aard, andere oefeningen waren gericht op het verbeteren van onze sociale vaardigheden.
Visual basic
Op vrijdag zijn we begonnen met programmeren met Visual Basic, https://nl.wikipedia.org/wiki/Visual_Basic, in de Microsoft Visual Studio omgeving. Wat ik leuk vind aan Visual Basic is dat je grafische applicaties kunt ontwikkelen op een visuele manier door elementen te manipuleren via drag-en-drop/slepen-en-neerzetten, in plaats van dat handmatig te moeten programmeren. Dit maakt het intuïtiever (en ook spannender) want je bent snel onderweg naar een werkende applicatie. Verder, als je op een element dubbel klikt, kom je direct bij de fragment code die het gedrag van dat element controleert.
Eerste programmeeropdracht
Onze eerste programmeeropdracht was om een aanvullende functionaliteit te bouwen op een bestaande applicatie. De applicatie is een administratieve tool die je laat berekenen hoeveel elk lid van een vereniging moet betalen. Onze taak was om het mogelijk te maken om korting te berekenen voor mensen die in 1 termijn betalen, en voor mensen die familie zijn van anderen leden. Ondanks dat ik verschillende codefragments programmeerde, lukte het steeds niet om het werkend te krijgen. Ik wilde het programma stap voor stap laten lopen om precies te zien waar het fout ging, maar elke keer dat ik het programma startte runde het direct door. Na een tijdje googlen kwam ik op de term “Breakpoint”. Dat was precies wat ik zocht! Breakpoints worden gebruikt om computerprogramma's te debuggen, oftewel de oorzaak van een bug te achterhalen. Hierdoor kon ik voor de belangrijke codeerregels een “condition” (conditie) creëren dat zodra er een codeerregel wordt uitgevoerd, er een melding hierover in de console binnen komt. Daardoor realiseerde ik me dat het codefragment dat ik had geschreven überhaupt niet werd gerund, dus ik had de hele dag door kunnen programmeren en proberen maar nog steeds zou het programma niet werken. Door een wijziging te maken in de programma logica kon ik mijn codefragment wel laten runnen, en na nog een paar wijzigingen werkte de nieuwe functionaliteit. Ondanks dat het maar een kleine toevoeging is, ben ik er erg trots op.
Mijn eerste week bij Calco eindigde met een gezellige borrel op het terras in de zon, waar ik docenten en trainees van groepen die eerder zijn gestart ook leerde kennen. Ik heb veel geleerd in de afgelopen 3 dagen en kijk er naar uit om volgende week verder te gaan!
Hackable, de Podcast
Deze podcast gaat over cybersecurity en hoe je jezelf online kunt beschermen tegen criminelen.
Je moet wel rekening houden met het feit dat de podcast door McAfee (een cybersecurity bedrijf) is gemaakt en dat ze daardoor hun eigen software promoten. Ondanks dat, is de podcast behoorlijk boeiend omdat ze vaak hun eigen collega's of vrienden proberen te hacken, om te laten zien hoe makkelijk het kan zijn om gehackt of gephished te worden. De podcast werd in 2018 benoemd tot de beste gesponsorde podcast.
Nadat ik naar een paar afleveringen had geluisterd merkte ik dat ik voorzichtiger werd met het openen van mijn mails, want elke mail zou in principe een phishing poging kunnen zijn. Ik merk nu ook dat ik behoedzamer ben als ik met een openbaar WiFi netwerk wil verbinden en dat ik nu meestal kies om gewoon mijn 4g data te gebruiken.
Een inzicht van de podcast die ik bijzonder vind is dat hacken bijna meer een psychologische activiteit is dan een technologische activiteit. Hackers gebruiken bijvoorbeeld “social engineering” om het vertrouwen van hun slachtoffers te krijgen. Dit doen ze door eerst wat informatie te krijgen over hun slachtoffers. Daarmee kunnen ze een email sturen met wat persoonlijke informatie om iemand of een bedrijf na te doen, om vervolgens het vertrouwen van hun slachtoffer te krijgen. Vervolgens is het veel makkelijker voor de hacker om het slachtoffer te bedriegen en te misleiden. Deze vorm van phishing heet “targeted phishing”. Targeted phishing en social engineering zijn blijkbaar vaak handiger dan direct door een firewall proberen te hacken, omdat een IT-systeem net zo kwetsbaar is als het meest kwetsbare onderdeel van het systeem, en vaak zijn de meest kwetsbare onderdelen van een systeem de mensen.
Mijn huidige favoriete aflevering:
Aflevering nummer 36 GONE PHISHIN van 12/03/19.
Ik vond deze aflevering interessant want ze lieten zien hoe verbazingwekkend eenvoudig (door maar een email te sturen), een hacker (van een afstand) volledig controle kon krijgen over iemands computer.
Ik raad deze podcast aan, zeker als je het spannend vind om intense verhalen te horen. PS Als je wilt weten of je gehackt wordt, kun je 'honeypots' op je computer en in je cloud (Google Drive, Dropbox, iCloud, etc.) plaatsen. Een voorbeeld van een honeypot is een nep bestand dat aantrekkelijk is voor hackers. Bijvoorbeeld een Word-document met de naam "passwords.docx". Zodra dat document wordt geopend, ontvang je een e-mailmelding. Dit werkt door het plaatsen van digitale struikeldraden, die bekend staan als "Canary Tokens", in het document. Ga naar canarytokens.org om Canary Tokens te genereren. Je kunt hier meer over leren door deze video te bekijken:
Other Minds: The Octopus, the Sea, and the Deep Origins geschreven door Peter Godfrey-Smith.
Dit boek is mij aangeraden door een vriendin die biologie studeert. Het gaat over verschillende filosofieën die proberen te begrijpen wat het nou betekent om bewust en zelfbewust te zijn. Tijdens het lezen had ik steeds het gevoel dat de auteur voortdurend rondom het thema liep zonder echt een duidelijk antwoord te geven hoe het mogelijk is dat fysieke materie zoals de hersenen van mensen of inktvissen bewust kunnen worden, maar blijkbaar is er geen simpel antwoord daarvoor. In ieder geval, het was indrukwekkend om de verhalen van de auteur te horen over zijn spannende ervaringen met inktvissen. De auteur legt uit dat inktvissen een soort alien/buitenaards wezen zijn want hun hersenen zijn op een andere evolutionaire tak ontwikkelt dan onze hersenen. Ik raad dit boek aan iedereen aan die het interessant vind om na te denken over wat het betekent om bewust te zijn. Sommige gedeeltes van het boek gaan wel diep in detail over de anatomie en biologie van inktvissen, dus als je dat saai vind dan zal je bereid moeten zijn om sommige gedeeltes over te slaan.
Favoriete citaat:
“When you dive into the sea, you are diving into the origin of us all.”
Dit is de eerste van (hopelijk) veel komende blogposts. Ik heb besloten om er een gewoonte van te maken om elke week een blogpost te schrijven om te reflecteren over wat ik heb gedaan en wat ik vervolgens wil behalen. Ik heb het ook gedaan als experiment in het opbouwen van nieuwe gewoontes. Ik heb vaak geprobeerd om goede gewoontes op te bouwen en slechte gewoontes af te leren, maar vaak lukt dat niet. Ik werd geïnspireerd door de auteur James Clear, wiens boek Atomic Habits ik nu aan het lezen ben (ik luister eigenlijk naar de audioboekversie daarvan). jamesclear.com/atomic-habits. Dit boek heeft mij een nieuwe manier gegeven om te kijken naar hoe ik positieve veranderingen kan maken in mijn leven. Een van de ideeën van het boek die ik interessant vind is het idee dat je door veel kleine verbeteringen in je dagelijks gewoontes aan te brengen, eigenlijk al een groot verschil in je leven kan maken.